Pakkaustyyppi

Päivitetty 27.11.2017

Koodi Kuvaus Määritelmä
AA Transbox, Bulkkitavarasäiliö Jäykkä, keskikokoinen bulkkitavarasäiliö, joka on kiinnitetty lavaan, tai lava on integroitu säiliöön. Säiliötä käytetään nesteiden ja muiden bulkkituotteiden kuljetukseen ja säilytykseen. Ulkomuoto ja materiaali ovat riippuvaisia sen sisällöstä. Bulkkitavarasäiliöitä on olemassa useita eri tyyppejä, esim.:
Taitettavat (kokoontaitettavat) keskitason bulkkitavarasäiliöt, Muoviset keskikokoiset bulkkitavarasäiliöt, Metallinen häkki -bulkkitavarasäiliöt, Teräksiset keskikokoiset bulkkitavarasäiliöt, Ruostumattomat teräksiset keskikokoiset bulkkitavarasäiliö.
AE Aerosoli Kaasutiivis, paineenkestävä säiliö, jossa on venttiili ja ponneainetta. Kun venttiili avataan, ponneaineesta johtuen, sisältö purkautuu ulos suihkeena tai vaahtona (esim. spraymaali, huonekalukiillote tmv. painekaasu- tuote). Ei sisällä sumuttimia, koska ne eivät toimi ponneaineella. 
AM Ampulli Suhteellisen pieni putkenmallinen säiliö, joka on tehty lasista tai muovista. Pohja voi olla tasainen, kupera tai ulosvedettävä. Ampulli avataan katkaisemalla varsi.
BA Tynnyri Lieriömäinen pakkaus, jonka pohja on pysyvästi kiinnitetty runkoon ja kansi on joko irrotettava tai ei-irrotettava.
BBG Bag in Box (BIB) Bag-In Box (BIB) on eräänlainen säiliö nesteiden varastointiin ja kuljetukseen. Pakkaus koostuu pahvilaatikosta, jonka sisällä on vahva, yleensä alumiista valmistettu PET-kalvo tai muovinen sisäpakkaus. Laatikko ja sisäpakkaus voidaan yhdistää keskenään. Useimmissa tapauksissa pussissa on suutin tai venttiili. Suuttimen tai venttiilin avulla voidaan helposti annostella nestettä.
BG Pussi / kassi Esimuotoiltu, joustava pakkaus, joka on yleensä suljettu kaikilta sivuilta paitsi yhdeltä. Pakkauksen yhdellä sivulla on aukko ja se voi olla uudelleensuljettava täytön jälkeen.
BJ Sanko Säiliö, yleensä lieriönmuotoinen, joka saattaa olla varustettu kannella tai kahvalla. Sanko, voi olla valmistettu metallista, muovista tai muusta sopivasta materiaalista.
BK Vasu Jäykähkö säiliö, joka on yleensä avoin päältä. Käytetään maataloustuotteiden keräämiseen, kuljettamiseen ja kaupitteluun.
X11 Sidottu pakkaus Pakkaus, jota käytetään sitomaan itse tuote tai sen pakkaus, jotta voidaan turvata tuotteen eheys.
BO Pullo Säiliö, jossa pyöreä kaula, joka on halkaisijaltaan suhteellisesti pienempi kuin runko-osa, ja jossa on suuaukko, joka voidaan myös sulkea. Tarkennettuna, pullo on kapeakaulaisempi säiliö kuin esim. purkki. Poikkileikkaukseltaan pullo voi olla pyöreä, ovaali, neliönmuotoinen, suorakaiteen muotoinen tai näiden yhdistelmä. Yleensä pullot on valmistettu lasista tai muovista, mutta voivat olla myös keramiikkaa tai metallia. Pullot voivat olla kertakäyttöisiä, kierrätettäviä, palautettavia tai uudelleenkäytettäviä.
BPG Blisteri Pakkaus, jossa tuote on liitetty esimerkiksi pahviselle pohjalle (useimmiten läpinäkyvän muovisen) kuoren tai ´kuplan´ alle. Kuoriosa on saatettu liittää pohjaan mm. nitomalla, kuumasaumaamalla, liimaamalla tai muilla keinoilla. Joissain tapauksissa pakkaus koostuu kahdesta kuoresta, jotka on kiinnitetty toisiinsa.
BRI Tetra Suorakaiteen muotoinen, pinottava pakkaus, joka on suunniteltu ensisijaisesti nesteille, kuten maidolle tai mehulle.
BX Rasia Yleisluonteinen termi joustamattomalle, kolmiulotteiselle pakkaukselle, joka on suljettu joka sivulta. Voi olla valmistettu mistä tahansa materiaalista. Rasia voi olla kertakäyttöinen tai uudelleenkäytettävä ja molemmissa tapauksissa se voi olla uudelleensuljettava.
CG Häkki Säiliö, joka on suljettu ainakin yhdeltä sivulta rautalanka- tai kalterisäleiköllä, joka läpäisee valoa ja ilmaa.
CM Taustapahvi Litteä pakkaus, johon tuote on ripustettu tai kiinnitetty esille.
CMS Simpukka Yksiosainen säiliö, joka koostuu kahdesta puolikkaasta,  jotka ovat kiinnitetty toisiinsa saranoilla, jotka mahdollistavat avaamisen ja sulkemisen.
CNG Tölkki Metallinen ja yleensä lieriönmuotoinen, määrittelemättömän kokoinen pakkaus. Käytössä sekä kuluttaja- että laitoskoon pakkauksissa.
CQ Kasetti Säiliö tai astia, jonka avulla esineitä tai ainetta voidaan lisätä mekanismiin (esim. virvoitusjuomien hanalaitteistoon). 
CR Kori Yleisluonteinen termi, jota käytetään joustamattomalle, kolmiuloitteiselle säiliölle, jossa on puoliksi suljetut sivut, jotka ympäröivät sisältöä kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Korissa saattaa olla avoin tai suljettu kansi. Vaikka jotkut korit voivat olla uudelleenkäytettäviä tai uudelleensuljettavia, ne voivat olla myöskin kertakäyttöisiä, riippuen pakkaushierarkiasta. 
CS Laatikko Yleisluonteinen termi pakkaukselle, joka on suunniteltu suojaamaan sisältyvää tuotetta/tuotteita jakelun, varastoinnin ja/ tai esillepanon aikana. Laatikot ovat enimmäkseen suunniteltu varastointiin ja suojaamaan sisältyvää tuotetta koko sen käyttöiän ajan. 
CT Kartonki Yleisluonteinen termi avattavalle tai uudelleensuljettavalle pakkaukselle, jota käytetään enimmäkseen pilaantuvalle ruoalle (esimerkiksi kananmunille tai hedelmille).
CU Kuppi / Saavi Tasapohjainen astia, joka voi olla minkämallinen tahansa. Pakkauksessa voi myös olla kansi. Yleensä valmistettu esimerkiksi paperista tai muovista. Käytetään tyypillisesti elintarvikkeille (mutta ei yksinomaan), kuten jäätelölle, margariinille, jugurtille, kermaviilille, makeisille jne.
CY Putkilo Jäykkä, lieriömäinen pakkaus, jossa suorat sivut sekä pyöreät päät, jotka ovat samankokoisia molemmilta puolilta.
EN Kirjekuori Etupäässä litteä pakkaus, jossa on vain kaksi pintaa, jotka on yhdistetty kolmelta reunalta, muodostaen koteloon. Neljäs, avoin reuna muodostaa täyttöaukon, joka voidaan myöhemmässä vaiheessa sulkea liimapintaisella läpällä, kuumasaumauksella, nauhalla, metallilukolla tai muilla menetelmillä.
GTG Tetra, kolmionmallinen Suorakulmainen, ei-pinottava pakkaus, joka on suunniteltu ensisijaisesti nesteille, kuten maidolle tai mehulle.
JG Astia Astia, tavallisesti lieriönmuotoinen, jossa on kahva ja/tai kansi tai nokka nesteen kaatamista tai pitelemistä varten.
JR Purkki Jäykkä pakkaus, joka on valmistettu esimerkiksi lasista, kivestä, keramiikasta, muovista tai jostain muusta sopivasta materiaalista. Esim. hillo- tai kosmetiikka-purkit.
MPG Monipakkaus Nippu vähittäistuotteita pakattu yhteen, jotta kuluttajan on helpompi kuljettaa yksiköitä. Monipakkaus on aina myös kuluttajatuote.
NE Pakkaamaton Tuote, jolla ei ole erillistä pakkausta.
NT Verkko Pakkaus, joka on valmistettu verkkomateriaalista, joka on tehty punotusta tai kudotusta langasta tai nauhasta muodostaen säännöllisen kuvion.
PB Lavalaatikko Kolmiulotteinen säiliö, joka saattaa olla pysyvästi kiinnitetty pohjastaan lava-alustaan. Saattaa myös vaihtoehtoisesti tarvita erillisen alustan käsittelyä ja varastointia varten, koska käsittely ei onnistu ilman pohjaa. Lavatyyppi tulisi olla erikseen mainittu lavatyyppi/-koodi -attribuutissa. 
PLP Pakkaus, steriili Pakkaustyyppi, jota käytetään steriileille tuotteille, jotka voidaan repiä pakkauksesta koskematta sisältyvään tuotteeseen.
PO Pussukka Esimuotoiltu, joustava pakkaus, joka on yleensä suljettu kiilamaisella sinetillä. Pakkauksen pohja voi olla muotoiltu siten, että paketin voi asettaa hyllyyn seisomaan.
PT Ruukku Tasapohjainen pakkaus, jonka pohja voi olla minkämallinen tahansa ja pakkaus saattaa olla varustettu kannella tai ilman. Ruukut on yleensä valmistettu pahvista, muovista, keramiikasta, metallista tai muista materiaaleista. Niitä voidaan käyttää monenlaisille tuotteille, kuten kosmetiikalle, ruoalle/nesteille, maitotuotteille tai kasveille.
PU Tarjotin Matala säiliö, joka saattaa olla peitetty kannella. Tarjottimia käytetään esillepanoon ja tuotteiden kantamiseen.
PUG Määrittelemätön pakkaus Pakkaustyyppi sellaisille tuotteille, joille ei tällä hetkellä löydy sopivaa pakkaustyyppiä. Käytä tätä vaihtoehtoa silloin, kun sopivaa vaihtoehtoa ei ole ja vain sen ajan kunnes uusi, oikea arvo on lisätty listalle.
PX Lava Alusta, jota käytetään kuljetuspakkausten säilyttämiseen.
RK Teline Yleisluonteinen termi, jota käytetään kehikolle tai jalustalle joka on tarkoitettu tuotteiden kantamiseen, varastointiin tai säilyttämiseen.  Telineessä on usein renkaat ja sitä käytetään pääasiassa logistisissa toiminnoissa, kuten tuotteiden (esimerkiksi ripustettujen vaatteiden) tai hyllytettävien tuotteiden (esim. maito- ja leipomotuotteiden sekä kukkien) toimittamiseen.
RL Kela Puola, johon lanka, kaapeli, filmi tmv. on kieritetty. Kyseessä voi olla mikä tahansa yksikkö, mihin materiaali voidaan kierittää.  Kelassa on yleensä laipoitetut päät ja sitä käytetään kuljetus- ja käsittely -toimintoihin.
STR Kiristemuovi Vahva muovikalvo, joka venytetään ja kääritään tuotteen tai tuotteiden ympärille useita kertoja suojaamaan tuotteen eheys. Kiristemuovia käytetään pakkauksen tai kuljetusyksikön ympärille sitomiseen, suojaamiseen ja kiinnittämiseen se jatkokäsittelyä ja lähetystä varten.
SW Kutistemuovi Muovikalvo, joka pyöritetään tuotteen tai tuotteiden ympärille. Kalvo lämmitetään ja sen seurauksena kalvo kutistuu tuotteen ympärille. Kutistemuovia käytetään tuotteen tai kuljetusyksikön sitomiseen, suojaamiseen ja kiinnittämiseen jatkokäsittelyä ja lähetystä varten.
SY Putki  Joustava säiliö, joka on yleensä valmistettu paperista, pahvista tai muovista. Putkessa on avoimet päät ja se liu'utetaan sisällön ympärille tuotteen suojaamista tai näytteillepanoa varten. 
TU Tuubi Lieriömäinen pakkaus, joka on toisesta päästä suljettu esimerkiksi korkilla tai annostelijalla.
WRP Kääritty  Tuote on kokonaan tai osittain peitetty taipuisalla kääremateriaalilla ( esim. yksittäin pakattu jäätelötuutti). Ei käytetä kutistemuoviin pakatuille tai tyhjiöpakatuille tuotteille.
ZU Bulkkitavarasäiliö Taipuisa säiliö, jota käytetään nesteiden ja muiden bulkkituotteiden kuljetukseen ja säilyttämiseen. Säiliön rakenne ja materiaali ovat riippuvaisia sisällöstä.

Muutoshistoria

Päiväys Muutos  
31.8.2016 Valmis.  
19.10.2016 Lisätty marraskuussa 2016 voimaan tuleva arvo CQ, Kasetti.  
28.11.2017 Tarkistettu, ei muutoksia.